Health

Sarthe et Loir Health Centre, Le Bailleul

Le Bailleul

2003-2007

A rolling agricultural landscape is the site for a building whose geometric purity and use of shiny materials – glass and stainless steel – becomes, in this landscape free of urban references, a beacon that is in perfect harmony with its context.

The building’s terraced volumes articulated around large landscaped courtyards reference the rolling fields onto which the building’s public spaces open generously. The rational horizontal organisation, by group, of medical specialities and services, optimises circulation.

Despite the significance of the building’s area, this 300-bed hospital is limited to three stories, retaining a human scale. Its simple, monoblock architecture is designed to be flexible and easy to adapt in the future.