Health

Sarthe specialised Hospital Complex, Allonnes

Allonnes

2008-2013

This project to extend the hospital breaks with the existing layout of detached individual buildings, instead proposing a horizontal structure organised into units.  Its positioning and architecture were lead by the powerful geometric patterns (curves and radiating routes) structuring the public space.

The project provides continuity, accessibility and centrality in a contextual approach that respects the site. The contrast of a curved building (one unit) with a linear building (two units) adds to the diversity of the site.

The coloured facades are treated in the same way, ensuring the coherence of the ensemble. Little courtyard gardens for the patients break up the huge floor plates, and provide centralised spaces for more efficient functionality and interaction between the units: optimum flexibility of use, panoptic organisation for clear visibility of circulation spaces, speed of intervention, security. Convivial living and workspaces looking out onto a central garden give the hospital an atmosphere that is calm and reassuring.