Social facilities / Tertiary

Blosnes social services centre, Rennes

Rennes

2004-2006

In a low-income, low-density neighbourhood on the outskirts of Rennes, this facility helps to generate an urban centre. It establishes a strong link with the existing local cultural centre and reinforces the provision of public services around a local park.

The facility is formed of two parts: the ground floor is an open-plan space with sturdy columns forming a portal frame setting up transparencies between the neighbourhood and the park. The two upper levels bridge the ground floor and so enjoy complete freedom in how they are fitted out. Functionally, the different administrative entities are juxtaposed within a shared building.

Each has its own entrance from the forecourt and the vast shared entrance hall. The granite and concrete plinth houses specific social services, while at the top of the building the framework of modular offices has a curtain wall with glazed and solid sections. On the southern facade, red cedar timber shutters pivot on both stories providing adjustable shading from the sun.