Health

Neurosurgery building, Nîmes University Hospital

Nîmes

2013

The terraced architecture of the new centre resonates with the existing hospital built into the slope. The impression of fragmented volumes, each corresponding to a different function, reduces the overall scale.

The project takes advantage of the sloping site to find its place within the composition of parallel lines formed by existing buildings.

Two materials have been used in the facade, chosen for their durability and as the clear choice for the site. The white stonework for the upper levels and the dry-stone wall bases that tie the building into the ground, pick up the themes of Mediterranean architecture. Timber details give added warmth to the ensemble.

The decision was taken to link the four existing levels of admissions with the new units via a single central point of vertical circulation.