Health

Robert Ballanger Hospital redevelopment,

Aulnay-sous-Bois

2009

In its size, appearance and integration into its surroundings, this unifying project forms part of the major urban transformation of this hospital site, but also of a larger overall area.

. It represents the opportunity to improve an urban neighbourhood by rethinking its patchwork of built and open spaces: circulation on the site has been reorganised, different routes have been clearly marked, and a new attractive landscaped area sets the hospital back from the street and creates an openness to give it greater visibility. Open spaces and gardens have been re-landscaped.

The project works like a graft, reconstructing the hospital’s shape, giving it coherence and defining its new image. It substitutes the existing individual satellite buildings with a unified system that gives a functional continuity and systematic clarity to its circulation spaces.