Health

Villeneuve d’Ascq Private hospital

Villeneuve d'Ascq

2007-2012

This hospital is part of a campaign to modernise regional healthcare provision to promote better quality patient care. Situated on the periphery of Villeneuve d'Ascq in the neighbourhood of Le Recueil, it ensures the harmonious transition from the scale of the large out-of-town shops to that of the surrounding residential areas.

Its dark grey brick facades, a take on the vernacular architecture of this region of northern France, give it a contemporary feel and a powerful identity, respectful of regional culture.

Its plan in the form of a comb ensures flexibility for future use.

Glazed galleries link the different treatment units.

Designing the medical facilities without wards above reduces technical and functional constraints. This decision marks a clear evolution in the spatial organisation of hospitals.