Education / Research / Laboratories

Lyon

2018, project not carried out

L’hôpital s’ouvre sur la ville et se réorganise. Plus lisible et plus fonctionnelle, son image s’humanise. Le pôle mère-enfant, bâtiment cylindrique, sur deux niveaux, abrite les urgences, les consultations externes et l’ensemble de l’hébergement.

En continuité du plateau technique, un autre bâtiment comprend salles d’accouchements, blocs opératoires et néonatalogie. À l’interface de ces deux entités est situé le hall d’accueil.

A large plateau with patios set in it, which bring light in the center and around. The research areas have a simple and functional architecture. The essential material for the façade is glass used for large windows, shadow boxes or doubles façades.

Each laboratory is opened on outside spaces designed in the garden. The idea is to create a landscape accompanying the research center to set up a calm lifestyle.